Audun Kenya AA Muburi filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Audun Kenya AA Muburi filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
Muburi Factory - Rwama Coffee Farmers Society
|
odmiana |
SL28, SL34
Batian Ruiru 11 |
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jeżyna syrop pomarańczowy owoce pestkowe rumianek |
ocena w cuppingu |
88.25 pkt SCA
|
Opis
Doskonała, wysoko punktowana Kenia AA - w filiżance jeżyny, likier cassis (z czarnej porzeczki) i syrop pomarańczowy, a także nuty owoców pestkowych i rumianku. Do tego utrzymujący się kwiatowy finisz.
Fabryka Kawy Muburi jest częścią Stowarzyszenia Rolników Kawy Rwama. Powstał w 1964 roku i znajduje się na 7-arowej działce, we wsi Rwama, w dystrykcie Gichugu w hrabstwie Kirinyaga. Ziarno do fabryki dostarcza 1200 aktywnych rolników z wiosek Gituga, Kiangoro, Muburi i Kagukuma.
Członkowie stowarzyszenia dostarczają wiśnie, które są ręcznie sortowane, myte, fermentowane i układane na podwyższonych łóżkach do wyschnięcia. Następnie są ponownie ręcznie sortowane pod kątem wad.
To pierwszy rok, w którym V-Hub dostarcza kawę z tej fabryki do Europy - jak sami wspominają, i pokochali jej soczystość i owocowość.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Audun Coffee |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.