Audun Indonesia Frinsa 86,5 pkt filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Audun West Java, Indonesia Frinsa filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.29
|
najlepsza przed |
2023.03.29
|
palarnia | |
pochodzenie |
West Java,
Indonezja |
producent |
Frinsa Estate
|
region |
Weninggalih
|
uprawy |
1400 m n.p.m.
|
odmiana | Sigarar Utang Andung Sari |
proces |
extended natural fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
dobrze zbalansowana
słodka gęsta |
profil |
słodki likier
ciemna czekolada syrop z czerwonych owoców |
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis
Kawa dobrze zbalansowana, dające raczej profil owocowy niż mocne posmaki fermentacji. Jest słodka, gęsta, o pełnym smaku, ze akcentami słodkiego likieru, ciemnej czekolady i syropu z czerwonych owoców.
Indonezja to wciąż nie do końca odkryty potencjał w obszarze kaw speciality. Ziarna z Indonezji pojawiają się tu i ówdzie, jednak są najczęściej raczej ciekawostką niż standardem.
Ze wszystkich kaw z Indonezji, jakie mieliśmy w ofercie Coffee Love wyłania się pomału ich naturalny profil. Są to najczęściej czyste, soczyste, transparentne profile z wieloma warstwami i soczystymi owocami.
Wiśnie z tej partii, która jest mieszanką dwóch odmian, są uprawiane przez niektórych, wybranych hodowców, zlokalizowanych w zachodniej Jawie, lokalnie zwanej Sunda. Ich gospodarstwa znajdują się na wysokości 1300 - 1500 m n.p.m.
Kawy są przetwarzane we Frinsa Estate, mokrym młynie, który znajduje się na wysokości 1400 m n.p.m. i posiada wentylowaną przestrzeń magazynową oraz suchy młyn. Oznacza to, że mają tam pełną kontrolę nad przetwarzanymi owocami, od zbioru do sortowania i wysyłki.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Indonesia Frinsa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Blend |
Pochodzenie ziaren | Indonezja |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.