CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • nowość

Audun Honduras Recuerdo 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 199,90 zł 199.90
ilość szt.
Zyskujesz 99 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Audun Coffee

kawa speciality z nutami brązowego cukru

kawa speciality z nutami jabłka

kawa speciality z nutami owoców pestkowych



data palenia
2024.05.21
palarnia
pochodzenie
region
Intibucá
uprawy
1750 m n.p.m.
farma
-
producent
Jose de la Cruz
odmiana
IH-90
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
brązowy cukier
duszone jabłko
owoce pestkowe
ciemne owoce
cytrusy

ocena
86.5

Kawa ziarnista speciality Recuerdo z Hondurasu 1kg wypalona w polskiej palarni Audun Coffee

Ta kawa jest bardzo "uporządkowana". W filiżance odnajdziesz czyste i soczyste owoce. Nutom ciemnych owoców towarzyszy smak przypominający duszone jabłka, owoce pestkowe, brązowy cukier i cytrusy.

Jose zaczął uprawiać kawę w 2005 roku na farmie, którą odziedziczył po ojcu. Aby pozwolić sobie na uprawę kawy, musiał codziennie pracować w innych zawodach i oszczędzać pieniądze na sadzenie kawy. Dzisiaj, mając dochód z kawy, Jose jest już w stanie utrzymać rodzinę robiąc to, co kocha najbardziej.

Jose troskliwie opiekuje się swoim gospodarstwem, przycinając krzewy i sprzątając dokładnie plantację po zakończeniu żniw w maju. Gospodarstwo czyści się za pomocą maczety i motyki, a proces powtarza się cztery razy w roku, w okolicach stycznia, czerwca, sierpnia i października. Nawożenie przeprowadza się na podstawie analizy gleby. Zwykle nawozi się uprawę 2 razy w roku, w lipcu i listopadzie.

W uprawie i prowadzeniu plantacji Jose pomaga osiem osób należących do rodziny. Benefis jest oddalony 40 minut, a kawę przewozi mułem.

Kawa jest rozcierana tego samego dnia, w którym została pokrojona. Wybiera tylko najlepsze wiśnie i poddaje je fermentacji przez 48 godzin, a następnie 36 godzin po roztarciu. Suszarnia znajduje się obok domu Jose i korzysta on z suszarki słonecznej. Kawa jest transportowana co 20 minut przez 22 dni, aż wilgotność spadnie do 10%.

„Moje plany na przyszłość z uzyskanymi dochodami to możliwość dalszego wspierania mojego gospodarstwa i renowacji plantacji oraz wprowadzania ulepszeń w obszarze upraw i suszenia”.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Audun Coffee
Pochodzenie ziaren Honduras
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Audun Honduras Recuerdo 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium