Audun Honduras La Montanita filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Audun Ethiopia Chelbesa filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Las Vegas,
El Cedral, Santa Barbara |
producent |
Evin Joel Moreno
|
uprawy |
1620 m n.p.m.
|
odmiana | Pacas, Catui |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
brzoskwinia
jeżyny miód gryczany |
ocena |
brak danych
|
Opis
Kawa z regionu Santa Barbara. La Montanita to kawa Pacas i Cutuai, która została przetworzona w procesie mycia beztlenowego. Jednak nie ma żadnego z typowych beztlenowych smaków. Jest bardzo klarowna i lekka, z brzoskwiniowym charakterem i dużą ilością słodyczy.
Finca La Montañita jest ukryta w bujnej zieleni wioski El Cedral w regionie Santa Barbara. Jej właściciel, Evin Moreno, jest producentem kawy trzeciego pokolenia i dumnym spadkobiercą wspaniałej historii kawy.
Rodzina Moreno była pierwszą rodziną w lokalnej społeczności, która zasadziła i uprawiała kawę. Wcześniej region znany był z uprawy wyłącznie warzyw.
W 2012 roku, podczas kryzysu gospodarczego, Evin i jego żona Alma postanowili przenieść się do Hiszpanii i ciężko pracować, aby przywrócić równowagę ekonomiczną. Udało im się to i szczęśliwie wrócili do swojej 3,5-hektarowej krainy piękna.
W 2013 roku Evin po raz pierwszy wziął udział w Cup of Excellence i zajął 12. miejsce. Evin postanowił skupić się na różnych metodach przetwarzania i odniósł w tym ogromny sukces.
Dzieli swoją mokrą myjnię z czternastoma członkami swojej rodziny, w tym z braćmi i kuzynami. Stale ulepsza infrastrukturę farmy i mokrego młyna, aw tym roku planuje zbudować jeszcze dwie suszarnie słoneczne, aby zapewnić maksymalną jakość kawy.
Wiśnie zebrane w idealnym momencie dojrzewania, umieszczano w plastikowych torebkach i poddano 72-godzinnej fermentacji beztlenowej. Następnie sfermentowane wiśnie pozbawiono miąższu i poddano fermentacji na sucho w zbiornikach przez dodatkowe 4 godziny, a następnie wielokrotnie płukano wodą. Finalnie powolne suszenie w suszarce słonecznej przez 18 dni przygotowało je do wysyłki.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Honduras La Montanita
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Region | Santa Barbara |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.