Audun Honduras La Montanita filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Audun Ethiopia Chelbesa filtr 250g

kawa speciality z nutami brzoskwini

kawa speciality z nutami jeżyn

kawa speciality z nutami miodu

Charakterystyka

data palenia
2023.02.14
palarnia
pochodzenie
region
Las Vegas,
El Cedral,
Santa Barbara
producent
Evin Joel Moreno
uprawy
1620 m n.p.m.
odmiana Pacas,
Catui
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

ocena
brak danych

Opis

Kawa z regionu Santa Barbara. La Montanita to kawa Pacas i Cutuai, która została przetworzona w procesie mycia beztlenowego. Jednak nie ma żadnego z typowych beztlenowych smaków. Jest bardzo klarowna i lekka, z brzoskwiniowym charakterem i dużą ilością słodyczy.

Finca La Montañita jest ukryta w bujnej zieleni wioski El Cedral w regionie Santa Barbara. Jej właściciel, Evin Moreno, jest producentem kawy trzeciego pokolenia i dumnym spadkobiercą wspaniałej historii kawy.
Rodzina Moreno była pierwszą rodziną w lokalnej społeczności, która zasadziła i uprawiała kawę. Wcześniej region znany był z uprawy wyłącznie warzyw.
W 2012 roku, podczas kryzysu gospodarczego, Evin i jego żona Alma postanowili przenieść się do Hiszpanii i ciężko pracować, aby przywrócić równowagę ekonomiczną. Udało im się to i szczęśliwie wrócili do swojej 3,5-hektarowej krainy piękna.

W 2013 roku Evin po raz pierwszy wziął udział w Cup of Excellence i zajął 12. miejsce. Evin postanowił skupić się na różnych metodach przetwarzania i odniósł w tym ogromny sukces.
Dzieli swoją mokrą myjnię z czternastoma członkami swojej rodziny, w tym z braćmi i kuzynami. Stale ulepsza infrastrukturę farmy i mokrego młyna, aw tym roku planuje zbudować jeszcze dwie suszarnie słoneczne, aby zapewnić maksymalną jakość kawy.

Wiśnie zebrane w idealnym momencie dojrzewania, umieszczano w plastikowych torebkach i poddano 72-godzinnej fermentacji beztlenowej. Następnie sfermentowane wiśnie pozbawiono miąższu i poddano fermentacji na sucho w zbiornikach przez dodatkowe 4 godziny, a następnie wielokrotnie płukano wodą. Finalnie powolne suszenie w suszarce słonecznej przez 18 dni przygotowało je do wysyłki. 


Polecane metody zaparzenia kawy Audun Honduras La Montanita

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/02
Producent Audun Coffee
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Honduras
Region Santa Barbara
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Mokume Coffee Peru 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
Mokume Coffee Peru 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
49,90 zł 42,42 zł
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
298,90 zł 249,00 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium