Audun Honduras El Durazno micro lot 87+ pkt espresso 1kg kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki
towar niedostępny






Opis
Audun Honduras El Durazno micro lot espresso 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.25
|
najlepsza przed: |
2023.02.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pozo Negro, Masaguara, Intibuca
|
odmiana |
Bourbon
Catuai |
uprawy |
1700 m
n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
nuty herbaty
delikatna syrop oolong nektarynka fiołki |
ocena |
87,3 pkt SCA
|
Opis
Kawa przyjemnie herbaciana i delikatna. Espresso ma nuty syropu, herbaty oolong, nektarynki i fiołków. Tekstura syropowata i gładka w ustach. Audun poszedł na całość! Dawno nie mieliśmy tak doskonałej kawy do ekspresu od niego.
Francisco Velasquez przeniósł się do USA, aby zarobić trochę pieniędzy, które pomogłyby mu kupić farmę El Durazno. Najpierw kupił 2 ha kawy, później wraz z żoną kupili kolejne hektary.
Spotkał się ze specjalistą, który wyjaśnił potencjał, jaki posiada jego ziemia pod kątem produkcji kawy speciality, i że to pozwoli mu sprzedawać kawę po odpowiednio wyższej cenie. Rony Gamez (Café Raga) zapewnił Franciscoowi szkolenie techniczne z doskonałymi wynikami. „To zachęciło mnie do ulepszenia mojego młyna, zbudowania suszarni słonecznej i zmiany sposobu przetwarzania kawy w moim gospodarstwie”.
Jego dwaj synowie, którzy obecnie mieszkają w USA, również zaangażowali się w pracę na farmie, aby jak najlepiej wykorzystać doskonałe warunki tam panujące do uprawy świetnej kawy.
Ta konkretna partia jest bardzo gładka, delikatna jak herbata oolong i słodka, z pysznymi nutami nektarynki i fiołków.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Honduras El Durazno
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.