Audun Etiopia Biftu Gudina filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.08.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Bersema
|
uprawy |
1910 - 1930 m n.p.m.
|
farma | Biftu Gudina |
producent | Kata Muduga Farmers’ Union, Nano Challa |
odmiana |
Heirloom
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
dżem morelowy czarna herbata cukierki jagodowe orzechy laskowe |
ocena |
84.75 pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Biftu Gudina z Etiopii 250g do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Biftu Gudina ma słodki i lepki charakter. Warstwy dżemu morelowego, słodka czarna herbata, nuty cukierków jagodowych, orzechy laskowe - takie właśnie smaczki pozwolą Ci się rozkoszować tą pyszną kawą.
Młyn Biftu Gudina Site #1 jest nadzorowany przez Kata Muduga Farmers’ Cooperative Union. Położony w Barsoma Kebele w dystrykcie Geera, w strefie Jimma. Właścicielem spółdzielni Nano Challa i Biftu Gudina jest Kata Muduga Farmers’ Cooperative Union.
Wiśnie z tej partii pochodzą z gospodarstwa o powierzchni 284,78 hektarów, położonego na wysokości 1914 metrów nad poziomem morza. Gleba, klasyfikowana jako gliniasto-piaszczysta, ma wysoką zawartość próchnicy i jest lekko kwaśna. Otaczająca naturalna roślinność leśna zapewnia cień, dzięki któremu rośliny kawy mogą się rozwijać. Średnio na farmie znajduje się od 1500 do 2800 drzew.
Po zbiorze wiśnie przechodzą sortowanie przy użyciu wody w celu usunięcia wszelkich pływaków, co jest dodatkowo uzupełnione sortowaniem ręcznym. W tym procesie stosuje się zbiorniki flotacyjne, zazwyczaj cementowe lub okazjonalnie metalowe. Następnie wiśnie są rozdrabniane przy użyciu urządzenia PENAGOS znanego z minimalnego zużycia wody i jej częściowego recyklingu.
Śluz jest usuwany mechanicznie, z dodatkowym lekkim namaczaniem w razie potrzeby.
Następnie kawa jest moczona przez 8-12 godzin. Suszenie następuje w ciągu 8-14 godzin, po czym kawa jest przenoszona na podwyższone grządki lub stoły wykonane z lokalnych materiałów, takich jak drewno bambusowe, ustawione na średniej wysokości 1-1,2 metra. Proces suszenia trwa od 7 do 11 dni.
Każda partia jest starannie oddzielana czasowo i przestrzennie, a w celu identyfikacji i śledzenia wdrożono system kodowania i numerowania.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.30 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł