CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Audun Etiopia Biftu Gudina filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Audun Etiopia Biftu Gudina filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Audun Coffee

Kawa Speciality z nutami dżemu morelowego

Kawa Speciality z nutami czarnej herbaty

kawa speciality z nutami cukierków jagodowych



data palenia
2024.08.20
palarnia
pochodzenie
region
Bersema
uprawy
1910 - 1930 m n.p.m.
farma Biftu Gudina
producent Kata Muduga Farmers’ Union, Nano Challa
odmiana
Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
dżem morelowy
czarna herbata
cukierki jagodowe
orzechy laskowe
ocena
84.75 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Biftu Gudina z Etiopii 250g do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni Audun Coffee

Biftu Gudina ma słodki i lepki charakter. Warstwy dżemu morelowego, słodka czarna herbata, nuty cukierków jagodowych, orzechy laskowe - takie właśnie smaczki pozwolą Ci się rozkoszować tą pyszną kawą.  

Młyn Biftu Gudina Site #1 jest nadzorowany przez Kata Muduga Farmers’ Cooperative Union. Położony w Barsoma Kebele w dystrykcie Geera, w strefie Jimma. Właścicielem spółdzielni Nano Challa i Biftu Gudina jest Kata Muduga Farmers’ Cooperative Union.

Wiśnie z tej partii pochodzą z gospodarstwa o powierzchni 284,78 hektarów, położonego na wysokości 1914 metrów nad poziomem morza. Gleba, klasyfikowana jako gliniasto-piaszczysta, ma wysoką zawartość próchnicy i jest lekko kwaśna. Otaczająca naturalna roślinność leśna zapewnia cień, dzięki któremu rośliny kawy mogą się rozwijać. Średnio na farmie znajduje się od 1500 do 2800 drzew.

Po zbiorze wiśnie przechodzą sortowanie przy użyciu wody w celu usunięcia wszelkich pływaków, co jest dodatkowo uzupełnione sortowaniem ręcznym. W tym procesie stosuje się zbiorniki flotacyjne, zazwyczaj cementowe lub okazjonalnie metalowe. Następnie wiśnie są rozdrabniane przy użyciu urządzenia PENAGOS znanego z minimalnego zużycia wody i jej częściowego recyklingu.
Śluz jest usuwany mechanicznie, z dodatkowym lekkim namaczaniem w razie potrzeby.
Następnie kawa jest moczona przez 8-12 godzin. 
Suszenie następuje w ciągu 8-14 godzin, po czym kawa jest przenoszona na podwyższone grządki lub stoły wykonane z lokalnych materiałów, takich jak drewno bambusowe, ustawione na średniej wysokości 1-1,2 metra. Proces suszenia trwa od 7 do 11 dni.

Każda partia jest starannie oddzielana czasowo i przestrzennie, a w celu identyfikacji i śledzenia wdrożono system kodowania i numerowania. 

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.30 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Audun Coffee
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Audun Etiopia Biftu Gudina filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium