Audun Etiopia Banko Gotiti 250 g filtr kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.11 |
palarnia
Audun Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Yirgacheffe
|
uprawy
1950 - 2100 m n.p.m.
|
producent
drobni rolnicy
|
stacja obróbki
Banko Gotiti
|
odmiana
Heirloom
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
cytryna nektarynka bergamotka |
ocena SCA
87.25 pkt
|
Kawa ziarnista speciality Banko Gotiti z Etiopii 250 g wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Ta kawa została wyprodukowana przez drobnych rolników w Banko Gotiti, w Gedeb Woreda w strefie Yirgacheffe, przetworzona w stacji mycia należącej do Wete Ambela Coffee Export PLC.
Wiśnie pochodzą z gospodarstw położonych na wysokości od 1950 do 2100 metrów nad poziomem morza, przy czym każde gospodarstwo zajmuje powierzchnię od 1 do 2 hektarów. Łącznie gospodarstwa te produkują około 54 ton kawy.
Wiśnie są zbierane ręcznie i rozdrabniane w celu usunięcia śluzu. Następnie są moczone przez 48 godzin. Kawa jest suszona na afrykańskich glebach przez 18 do 21 dni.
Wyczuwalne nuty smakowe to fioletowe owoce, cytryna, nektarynka i bergamotka. Kawa jest soczysta i złożona. Ma jasny i kwiatowy charakter.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!