Audun Ethiopia Uraga Raro anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Audun Ethiopia Uraga Raro filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.03.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji, Uraga
|
stacja myjąca |
Urago Raro
|
uprawy |
2470 m n.p.m.
|
odmiana | Wolisho, Dega |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
87,5 pkt SCA
|
Opis
Super-dżemowa kawa, z mnóstwem ciemnych owoców i jagód. Aromaty żelek, jeżyny, czarnej wiśni, fioletowej śliwki i rodzynek.
Raro Coffee Processing Station to myjnia zlokalizowana w Guji, która skupuje wiśnie od około 1500 okolicznych rolników. Uraga Raro jest własnością eksporterów SNAP COFFEE. Gospodarstwa, które dostarczają wiśnie do tej myjni, mają wysokie plony, ponieważ gleba jest dość żyzna, a metody uprawy są na bardzo wysokim poziomie.
Rolnicy z pobliskiej wioski Raro dostarczają dojrzałe wiśnie do mokrego młyna. Po spożyciu wiśnie pływają przez pół godziny, w wyniku czego lżejsze ziarna są unoszone i usuwane. Gęstsze ziarna są następnie przenoszone na podniesione afrykańskie łoża, aby można je było szczelnie przykryć czarnym plastikiem.
Wiśnie fermentują w takich warunkach przez 48 godzin. W tym czasie naturalna fermentacja rozkłada cukry w owocach kawy, które wytwarzają kwas mlekowy, dwutlenek węgla i unikalne związki smakowe.
Po południu czarny plastik otwiera się całkowicie na godzinę, aby wiśnie kawy otrzymały wystarczającą ilość powietrza, aby uniknąć tworzenia się grzyba. Po fermentacji wiśnia jest całkowicie otwarta i suszona na podwyższonej afrykańskiej suszarni przez 15 dni.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Ethiopia Uraga Raro
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.