Audun Ethiopia Tigist Kebede filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Audun Ethiopia Tigist Kebede filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.04
|
najlepsza przed |
2023.09.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent / stacja myjąca |
Tigist Kebede
|
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
1900 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Wolisho Dega |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
charakter |
złożona
delikatna |
profil |
dojrzałe żółte owoce
aromat fiołków |
ocena |
86.5 pkt SCA
|
Opis
Tigist Kebede to młoda farmerka z Chito, w regionie Yirgacheffe. Dorastała w rodzinie, która była oddana produkcji kawy, a teraz kontynuuje rodzinną spuściznę wraz z braćmi i siostrami, którzy również aktywnie angażują się w działalność rolniczą na farmie Tigist.
Tigist zamierza dostarczać większe ilości na rynek międzynarodowy, jednocześnie pracując nad poprawą jakości i wyrazistości kawy, co udało jej się znakomicie choćby w tym przypadku.
Wykorzystanie nawozów organicznych powstałych z odchodów zwierzęcych i liści drzew było jedną z inicjatyw, które przyczyniły się do poprawy jakości kawy. Dokładnie przygląda się gospodarstwu wizytując je co najmniej trzy do czterech razy w tygodniu.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Ethiopia Tigist Kebede
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.