Audun Ethiopia Nano Challa Lot 13 87,75 pkt filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Ethiopia Nano Challa Lot 13 filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
drobni rolnicy
|
kooperatywa |
Nano Challa
|
region |
Agaro
|
uprawy |
1930
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
wyraźnie owocowa
dżem z jagód cytryna czarna herbata |
ocena |
87,75 pkt SCA
|
Opis
Nano Challa to spółdzielnia i myjnia, która powstała w 2009 roku. Była to pierwsza myjnia w Agaro, powstała w ramach inicjatywy kawowej Technoserve.Ta parcela jest częścią małej i starannie wyselekcjonowanej selekcji spółdzielni na zachodzie. Znajdują się one w Agaro, niedaleko Jimmy. Spółdzielnia liczy około 500 członków z obszaru Genji Chala. Ten specyficzny obszar zyskał ostatnio reputację dzięki bardzo intensywnym smakom kaw, o wyjątkowych atrybutach smakowych. Przed założeniem spółdzielni rolnicy produkowali głównie kawę przetwarzaną naturalnie, niższej jakości, która była sprzedawana jako Jimma Grade 5.
Wiśnie na tę partię są wybierane od drobnych rolników o powierzchni poniżej 3 hektarów na gospodarstwo, głównie z gospodarstw położonych około 2000 m n.p.m. Owoce po rozdrobnieniu przy pomocy ekologicznych depulperów i delikatnej, kontrolowanej fermentacji, moczą się przez noc w czystej wodzie. Finalnie suszy się kawę na podniesionych stołach.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Ethiopia Nano Challa Lot 13
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Agaro |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |