Audun Ethiopia Haru washed filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa





Opis
Audun Ethiopia Haru filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy Audun Ethiopia Haru
data palenia | 2022.02.07 |
palarnia | Audun Coffee |
pochodzenie | Etiopia |
region | Yirgacheffe |
producent | Haru |
wysokość upraw | 1600 - 2000 |
odmiana | 74112, 1377 |
proces | washed |
typ palenia | przelew |
stopień palenia | jasny |
profil kawy | czarna herbata cytryna miód hibiskus bergamotka lawenda |
ocena w cuppingu | 87,25 pkt SCA |
Opis kawy Audun Ethiopia Haru
Haru to mała rodzinna farma i myjnia w Yirgacheffe. Jest przykładem na to, jak bardzo wyjątkowy jest potencjał rolnictwa na dużą skalę w Etiopii. Rodzina przetwarza własną kawę, a także kupuje i przetwarza wiśnie od 453 lokalnych rolników.
Trzy pokolenia producentów miały wkład w produkcję tej kawy, budując tradycję i doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rodzinna farma Haru znana jest z dostarczania kawy o warstwowych nutach kwiatów, herbacianym charakterem i niezwykłej klarowności.
Wysoko punktowana kawa urzeka rozbudowanym profilem z delikatną kwasowością i akcentami soczystych owoców. Jest też cudownie słodka. Ma wysoką klarowność i dobry balans. W filiżance szukaj nut czarnej herbaty, cytryny, miodu, hibiskusa, bergamotki i lawendy.
Audun Coffee
Polska palarnia segmentu speciality, która założył Audun Sørbotten. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w Norwegii, gdzie w latach 2006-2013 pracował dla Solberg&Hansen w Oslo, następnie przeprowadził się do Polski i w grudniu 2014 roku rozpoczął działalność własnej palarni kawy Audun Coffee.
Jego praca była wielokrotnie doceniana w międzynarodowych konkursach. W 2015 roku zwyciężył Mistrzostwa Norwegii (Norgesmesterskap i kaffebrenning), a następnie zdobył I miejsce w Mistrzostwach Świata Roasting w Goteborgu w Szwecji (World Coffee Roasting Championship).
Wszystkie kawy Audun Coffee są kawami segmentu speciality, co oznacza, że zawsze znana jest konkretna plantacja (ewentualnie grupa plantacji), z której pochodzą. Z optymalnie uprawianych ziaren wyselekcjonowane są te, które wyróżnia wyjątkowy smak. Plantatorzy otrzymują nieporównywalnie lepszą zapłatę niż w certyfikowanych programach, w zamian poświęcając dużo staranności uprawie niewielkich ilości kawy.
Kawy w Audun wypalane są w piecu Probatone 12 z 2014 roku.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Ethiopia Haru
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/02 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Yirgacheffe |
Odmiana botaniczna | 74110 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |