Audun Ethiopia Halo filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Audun Ethiopia Halo filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeb
|
stacja obróbki |
Halo
|
odmiana |
Heirloom
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
owocowa kwiaty czerwone jabłko dzika róża przyprawy brązowy cukier |
ocena w cuppingu |
87.75 pkt SCA
|
Opis
Wysoko punktowana Etiopia z wielowarstwowymi, złożonymi smakami owoców. Nuty ciemnych kwiatów, czerwonego jabłka, dzikiej róży, przypraw oraz brązowego cukru, dające wyraźną głębię smaku.
Stacja myjąca Halo znajduje się na wysokości 2100 m n.p.m., w pobliżu miasta Worka w Gedeb. Halo to także jeden z największych obszarów upraw kawy w Gedeb, obejmujący łącznie 1240 hektarów plantacji kawy. Ta konkretna stacja skupuje wiśnie od około 170 rolników zlokalizowanych w okolicy. Ich gospodarstwa mają średnio powierzchnię od 0,5 do 2 hektarów i znajdują się na wysokości od 1925 do 2110 m n.p.m. Myjnia znajduje się blisko gospodarstw, co oznacza, że żaden rolnik nie musi przewozić wiśni dłużej niż 40 minut.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Audun Coffee |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.