Audun Ethiopia Chelbesa filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Audun Ethiopia Chelbesa filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.03.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeb
|
stacja myjąca |
Chelbesa
|
uprawy |
1950 - 2100 m n.p.m.
|
odmiana | Wolisho, Dega |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis
Kawa ma złożony, kompleksowy smak, z akcentami owoców i odrobiną przypraw. W filiżance czekają na Ciebie nuty brzoskwini, cytrusów, owoców pestkowych, plastra miodu i kwiatów.
Myjnia Chelbesa to pierwsza z dwóch lokalizacji, które SNAP Coffee, firma eksportująca, posiada na tym obszarze – drugą jest Danche.
Stacja mycia Chelbesa znajduje się na wysokości 2100 m npm, niedaleko Worka Town w Gedeb. Chelbesa to największy obszar uprawy w Gedeb, o łącznej powierzchni 1240 hektarów plantacji kawy. Ta konkretna stacja skupuje wiśnie od około 615 rolników znajdujących się w okolicy. Ich gospodarstwa mają średnio powierzchnię od 0,5 do 2 hektarów i znajdują się na wysokości od 1925 do 2110 m n.p.m. Lokalizacja myjni blisko gospodarstw oznacza, że żaden rolnik nie musi transportować swoich wiśni dłużej niż 40 minut przed dotarciem do stacji. Kierownikiem stacji jest Girum Assefa.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Ethiopia Chelbesa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Gedeb |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.