Audun Cuba Espresso Blend 1kg kawa ziarnista
Cena regularna:
139,90 zł
towar niedostępny
Opis
data palenia |
2024.03.12
|
palarnia | |
pochodzenie |
Kuba
Afryka |
region |
blend
|
proces | |
typ palenia | espresso ekspres / kawiarka |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Kawa Cuba Espresso Blend do ekspresu, wypalona w palarni Audun Coffee. Jedna z najbardziej uniwersalnych kaw, jakie mamy w ofercie.
Zdecydowanie słodki profil smakowy (czekolada) o bardzo niskiej kwasowości. Doskonały blend dla klasycznego espresso i kaw z mlekiem. Świetnie też sprawdzi się w kawiarce!
Audun po mistrzowsku (jak zwykle!) połączył odpowiednie ziarna (z Kuby i z Afryki) i tak samo doskonale wypalił je w swojej palarni pod Bydgoszczą. Efekt - kawa esencjonalna, o bardzo wyraźnym smaku, pełnym głębokich nut. Jej zapach jest równie zniewalający.
Nasz bestseller - jedna z najczęściej wybieranych kaw do ekspresu ciśnieniowego w Coffee Love!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Moim zdaniem bardzo dobry produkt. Odpowiedni aromat,doskonale zbilansowana pod wzgledem goryczki,kwasowosci i mocy. Piękna ciemna czekoladowo -orzechowa crema,niska kwasowosc . Delicja!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.