Audun Colombia La Pastora 88 pkt SCA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Colombia La Pastora filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.06.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Hernan i Eugenio Prieto
|
farma |
La Pastora
|
region |
Antioquia
|
uprawy |
1540 - 2000
|
odmiana | Colombia Caturra |
proces |
extended fermentation natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil |
wielowarstwowy,
złożony smak dżem czerwone owoce |
ocena |
88 pkt SCA
|
Opis
La Pastora to druga farma należąca do braci Hernana i Eugenio Prieto, którzy są również właścicielami Villa Clabelina. Po sukcesie, jaki odnieśli ze swoim pierwszym gospodarstwem, postanowili zainwestować w drugie. La Pastora znajduje się tuż obok Villa Clabelina i ma podobne warunki do uprawy kawy.
Farma została założona w 1940 roku, a w 2020 została kupiona przez braci Prieto. Trzydzieści procent farmy jest przeznaczone na rezerwat rodzimego lasu, generujący mikroklimat i siedlisko o zróżnicowanym ekosystemie.
Owoce na farmie La Pastora zbierane są ręcznie ponieważ ukształtowanie terenu nie pozwala na użycie mechanicznego sprzętu. Teren jest stromy i nierówny.
Po zebraniu wiśnie są najpierw fermentowane przez 24 godziny, a następnie suszone mechanicznie przez 7 dni w kontrolowanej temperaturze 40 stopni.
Bracia Prieto współpracowali z Juanem Saldarriaga nad ulepszeniem swoich urządzeń do przetwarzania kawy. Zbudowali również nowe i ulepszone pomieszczenia do suszenia kawy w kontrolowanych warunkach.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Colombia La Pastora
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/06 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Antioquia |
Odmiana botaniczna | Colombia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |