Audun Colombia La Arabia filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Audun Colombia La Arabia filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.04
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
La Arabia
|
producent |
Ruben Parra
|
region |
Tolima
|
odmiana |
Colombia
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,25 pkt SCA
|
Opis kawy
Jasna i soczysta, bardzo przystępna kawa. W filiżance znajdziesz nuty słodkich, czerwonych owoców, karmelu, wanilii i jagód.
Ziarna pochodzą z plantacji La Arabia, której właścicielem jest Ruben Parra.
Ruben pochodzi rodziny, w której od trzech pokoleń uprawia się kawę. Nazwa jego farmy, La Arabia, pochodzi od jego dziadka. Jego dziadek zawsze chciał odwiedzić Arabię i dlatego Ruben nazwał swoją farmę La Arabia.
La Arabia zajmuje 8 hektarów, na których uprawiane są odmiany Colombia, Castillo i Caturra, a na dodatkowej ziemi Ruben uprawia również trzcinę cukrową, owoce i jukę. Gospodarstwo znajduje się na wysokości 1980 m n.p.m.
Kawa z Tolimy jest na ogół całkowicie myta, czyli rozcierana na miazgę i fermentowana w tradycyjny sposób. Jest kilka wyjątków, w których rolnicy używają eko-depulperów z mechanicznym usuwaniem śluzu i/lub stosują obróbkę honey (pulr-natural), ale nadal nie jest to powszechne.
Fermentacja na sucho
Jest to najczęstsza i najszerzej stosowana metoda. Rolnik ma małe beneficio, mały ręczny lub elektryczny depulper i zbiornik fermentacyjny. Po południu wiśnie pozbawiane są miąższu. Kawa trafia prosto z rozdrabniacza do kadzi fermentacyjnej. W La Arabia kawa jest fermentowana od 36 do 48 godzin, w zależności od temperatury. Wyższa temperatura przyspieszy proces fermentacji, a niższa go spowolni. Niektórzy producenci wykonują pośrednie płukanie wodą, co może im również pomóc w kontrolowaniu procesu.
Polecane metody zaparzenia kawy Audun Colombia La Arabia
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Audun Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Tolima |
Odmiana botaniczna | Colombia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |