CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • promocja

Arcaffe Roma 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 109,90 zł

Cena regularna: 138,90 zł

109.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
-21% Zyskujesz 54 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Arcaffe
 

orzech

tytoń


data
przydatności
2025.09
palarnia
pochodzenie
blend
skład
100% arabika
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
orzech
tytoń
ocena
w cuppingu
brak danych

Kawa ziarnista speciality Roma 1kg wypalona przez włoską palarnię Arcaffe

Ta kawa ma długą historię. Łączy się z tradycją włoskich kawiarni. Blend ten został przygotowany w 1926 roku specjalnie dla słynnej Cafe Bar Roma, znajdującej się w centrum tego pięknego toskańskiego miasta.
Nazwa Roma jest hołdem złożonym pięknej i długiej tradycji. 

Arcaffe Roma zaskoczy miłośników dobrego espresso. Jest delikatna, chociaż ma niepewny tytoniowy posmak na finiszu, za który odpowiada ziarno z Indii, jedno z sześciu składających się na ten blend. Delikatne body, łatwo wyczuwalna słodycz i niska kwasowość to zasługa ziaren z Ameryki Środkowej i Południowej, głównie z Brazylii.
Szczęścia dopełniają aromaty karmelu, delikatnych wypieków i leśnych owoców, głównie za sprawą ziaren z Etiopii.

Blend niezwykle starannie przemyślany. To kwintesencja kunsztu włoskiej tradycji wypalania ziaren kawy.
Każda z sześciu arabik ma tu swoją rolę do odegrania, a wszystkie one łączą się w zniewalająca całość. Każdy z gatunków kawy wypalany jest osobno. Dopiero na końcu są mieszane tworząc bazę pod espresso, którego nie zapomnicie łatwo. Osobne wypalanie ziaren daje możliwość uzyskania z każdego z nich tego, co najlepsze.

Espresso będzie przyjemne i wyraźne, z charakterem. Kawa mleczna na bazie Romy - słodkawa i kremowa, z orzechowymi nutami.

Ziarna składające się na kawę Arcaffe Roma:
  • Gwatemala, Finca El Hato Blue
  • Etiopia, Sidamo special selection
  • Salwador, Finca San Luis
  • Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro
  • Indie, Vellakadai estate
  • Brazylia - natural, Fazenda Samambaia

Kawy Arcaffe posiadają certyfikat Certified Speciality Coffee. Opakowania odpowiednią etykietą opakowania świadczą o wysokiej jakości kawy i zapobiegającym jej fałszerstwom.
Etykieta zawiera numer i hologram - dzięki nim rozpoznasz oryginalny produkt Arcaffe.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 16g kawy dająca 34-36g naparu
  • czas parzenia: 27-30 sekund
  • temperatura wody: 94°C

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Arcaffe
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Arcaffe Roma 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium