Arcaffe Margo 1kg włoska kawa ziarnista
Cena regularna:
99,90 zł
towar niedostępny
data przydatności |
2025.10
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend
|
skład |
50% arabika
50% robusta |
typ palenia | |
palenie |
ciemne -
|
profil sensoryczny |
czekolada niska kwasowość |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Kawa ziarnista Margo 1kg wypalona we włoskiej palarni Arcaffe
Margo jest jedną z dwóch mieszanek, które Arcaffe sprzedaje we Włoszech wyłącznie do swoich kawiarni.
Kawa ta nie tylko doskonale smakuje, ale jest również łatwa do ekstrakcji - ma bardzo dobre body z prawie niezauważalną, łagodną kwasowością.
Arcaffe Margo to propozycja w sam raz dla lubiących kawę mocną, z charakterem. Ta sama kawa ma w sobie jednak nuty delikatnej czekolady. To niewątpliwie duża sztuka tak skomponować blend, żeby kawa miała zróżnicowany i jednocześnie dopasowany charakter.
Margo to bardzo wysokiej jakości ziarna Arabiki i Robusty w proporcjach 50-50. Arabika nadaje niepowtarzalny smak, a Robusta pozwala uzyskać ciemną i wyrazistą cremę oraz moc, ponieważ zawiera więcej kofeiny.
Robusta użyta w Marago pochodzi z cenionych posiadłości w Indiach. Jej jakość jest rzadko spotykana - jest traktowana jak arabika i poddawana mokrej obróbce z etapem fermentacji. To znacznie łagodzi ilość substancji ściągającej chociaż zachowuje charakterystyczne elementy dla kaw o wysokim body i cremy. Aromatyczne nuty Arabiki nie dominują całości a doskonale uzupełniają kawę, uwalniając szeroki bukiet smaków.
Ta kawa doskonale sprawdzi się jako espresso, czy americano, ale też jest doskonałym wyborem do kaw z mlekiem. Jest na tyle wyraźna i charakterystyczna, że nie straci nic ze swych atutów, a dodatkowo zyska większe odczucie nut czekoladowych i karmelowych.
Marago to typowe espresso w klasycznym włoskim stylu, w najlepszym jego wydaniu. Nigdy nie zawodzi, szczególnie polecana do restauracji, biur i dla każdego, kto preferuje staromodne klasyki, które są gładsze i mniej kwaskawe.
Kawy Arcaffe posiadają certyfikat Certified Speciality Coffee. Opakowania odpowiednią etykietą opakowania świadczą o wysokiej jakości kawy i zapobiegającym jej fałszerstwom.
Etykieta zawiera numer i hologram - dzięki nim rozpoznasz oryginalny produkt Arcaffe.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jest to klasyczna włoska mieszanka. Ciemno palona o pełnym body. Ponieważ ziarna są ciemno palone i zawierają więcej olejków eterycznym, rekomendujemy ustawić młynek, aby zwiększyć grubość mielenia. Uzyskasz przez to mniejszy opór podczas ekstrakcji.
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 15-16g kawy dająca 40g naparu
- czas parzenia: 26 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.