Arcaffe Gorgona 250g włoska kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data przydatności |
2026.03
|
palarnia | |
pochodzenie |
Brazylia
Indie |
skład |
Arabika 85%
Robusta 15% |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wanilia ciemna czekolada |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista Gorgona 250g wypalona we włoskiej palarni Arcaffe
Kawa o pełnym body i ogólnie zbalansowanym profilem naparu ma intensywny smak z delikatnymi nutami wanilii i gorzkiej czekolady.
- Brazylia Fazenda Lagoa do Morro, washed
- Indie Vellakadai estate
- Brazylia Fazenda Samambaia, natural
- Indie, Manamboli estate (Robusta)
Etykieta zawiera numer i hologram - dzięki nim rozpoznasz oryginalny produkt Arcaffe.Mieszanka ta jest bardzo neutralna, dająca wyważoną, dobrze zbalansowaną kawę o średniej lepkości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 16-18g kawy dająca 40g naparu
- czas parzenia: 26 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!