April Coffee Kostaryka Sustainable Profile Coffee omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.25 |
palarnia
April Coffee |
pochodzenie
Kostaryka |
region
-
|
uprawy
1500 - 1600 m n.p.m.
|
producent
Alejo Castro
|
stacja obróbki
Volcan Azul
|
odmiana
Caturra & Catuai
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast:przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
brązowy cukier wiśnie |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Sustainable Profile Coffee 250 g z Kostaryki wypalona w duńskiej palarni April Coffee
Alejo Castro jest rolnikiem piątego pokolenia w swojej rodzinie. Według Patrika, właściciela April Coffee, Castro jest jednym z najlepszych rolników w Kostaryce.
W projekcie "1 Farmer 1 Roaster 1 Coffee", który dotyczy tej kawy, chodzi o współpracę odbywającą się w uczciwy sposób. April Coffee nawiązuje współpracę z jednym rolnikiem z danego kraju, co pozwala im wspólnie się rozwijać w poszukiwaniu idealnej filiżanki kawy.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!