April Coffee Kolumbia El Susurro filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.25 |
palarnia
April Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Urrao, Antioquia
|
uprawy
-
|
producent
Susana Lopez Gallo
|
farma
El Susurro
|
odmiana
Caturra
|
proces
washed long fermentation "caturra" chiroso |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
biała gruszka brązowy cukier |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych El Susurro 250 g z Kolumbii z duńskiej palarni April Coffee
Doskonała równowaga (balans) pomiędzy słodkością, body i kwasowością w tej kawie przekonuje od pierwszego łyka. Niezwykle wysoka jakość, delikatne palenie ziaren i ich doskonała jakość sprawiają, że chcesz więcej i więcej. Nuty biszkoptów, białej gruszki i brązowego cukru osładzają dzień w idealny sposób.
Ziarna kawy z odmiany Caturra z farmy El Susurro od Susany Lopez Gallo, charakteryzują się procesem washed oraz długą fermentacją (long fermentation "caturra" chiroso), nabierając przy tym niezwykłe nuty smakowe. „Chiroso” to typ fermentacji, który daje kawie wyjątkową głębię smakową. Ziarna tej kawy poddawane są tradycyjnej fermentacji w stosunkowo niskiej temperaturze, co pozwala na uzyskanie pełniejszej słodyczy, owocowych nut oraz bardzo wyważonego profilu smakowego.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!