April Coffee Kenia Kamavindi filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.18 |
palarnia
April Coffee |
pochodzenie
Kenia |
region
Embu
|
uprawy
-
|
producent
Peter Mbature
|
stacja obróbki
Kamavindi Estate
|
odmiana
Sl28, Sl34, Ruiru 11, Batian (AB)
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
czerwone jabłko kwiaty |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kamavindi 250 g z Kenii z duńskiej palarni April Coffee
Klasyczna Kenia, ale... te ziarna to prawdziwa ekstraklasa - palone bardzo jasno, przynoszą smak z cudowną kombinacją słodyczy czerwonego jabłka, z jego naturalną kwosowością, owocowe nuty przypominające jeżyny (znowu - trochę słodyczy, trochę kwasowości) i przepiękne akcenty kwiatowe. Tak, są to więc najlepsze cechy ziaren z Kenii, ale Patrik Rolf (założyciel i właściciel April Coffee Roasters) nie zadowala się tym, co dobre - zawsze idzie o krok dalej, dlatego możemy liczyć na (zawsze) niezwykłe przeżycia kiedy sięgamy po kawy April.
Peter produkuje kilka odmian znanych nabywcom kenijskiej kawy, od Sl28 do Ruiru 11, ale z dumą uprawia również 300 drzew Gesha w swojej posiadłości w Embu. Prowadzi własną obróbkę na mokro i na sucho.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!