April Coffee Brazylia Sustainable Profile Coffee 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
|
data palenia
2025.02.25 |
|
palarnia
April Coffee |
|
pochodzenie
Brazylia |
|
region
-
|
|
uprawy
1200 m n.p.m.
|
|
producent
Bruno Souza
|
|
stacja obróbki
Fazenda Esperança
|
|
odmiana
Ruby
|
|
proces
natural |
|
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
|
palenie
średnie |
|
profil sensoryczny
czerwone owoce słodkie orzechy |
|
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Sustainable Profile Coffee 250g z Brazylii z duńskiej palarni April Coffee
Ziarna z Brazylii, które zachwycają świetnym balansem, słodyczą i orzechowym charakterem. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznego espresso, ale też różnego rodzaju kaw z mlekiem, jak flat white czy latte. Kremowy charakter tej kawy jest po prostu zachwycający!
Kawa o bardzo niskiej kwasowości.
Farmer Bruno S. Souza przejął zarządzanie farmą od swojego ojca. Jest wyłącznym partnerem April Coffee w Brazylii.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny

kawiarka

French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Najczęściej kupowane
66,90 zł
Cena regularna:
84,90 zł
26,99 zł
Cena regularna:
39,90 zł
17,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
17,90 zł
Cena regularna:
30,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!