A.M.O.C. Coffee Kolumbia Chiroso filtr 100 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.02 |
palarnia
A.M.O.C. Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
1900 m n.p.m.
|
producent
Wilton Benitez
|
stacja obróbki
Granja Paraiso 92
|
odmiana
Chiroso
|
proces
advanced process |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
sok grejpfrutowy jedwabista gładkość poczucie słodyczy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Chiroso z Kolumbii 100 g wypalona w holenderskiej palarni A.M.O.C. Coffee
Wilton Benitez, jako wysoce wyspecjalizowany producent kawy, posiada ogromną wiedzę i doświadczenie. Poświęcił całe swoje życie na uprawę wyjątkowych i niezwykle poszukiwanych odmian kawy.
Przez wrodzoną ciekawość Wilton zagłębił się w świat technologii fermentacji, badając jej zastosowania w różnych branżach, takich jak produkcja wina, piwa i sera. Dzięki tej eksploracji uzyskał cenne informacje na temat skomplikowanych procesów stojących za tymi produktami. Dzięki tej nowej wiedzy Wilton zaczął skrupulatnie kontrolować określone zmienne w przetwarzaniu kawy, w tym zawartość cukru, poziomy pH i czas trwania fermentacji.
Wyjątkowy smak kawy Wilton'a wynika z trzech kluczowych czynników: precyzyjnego procesu fermentacji, starannie wyselekcjonowanych mikroorganizmów wykorzystywanych na każdym etapie oraz unikalnej metody namaczania ziaren naprzemiennie w ciepłej i zimnej wodzie, co zapewnia zachowanie ich naturalnych właściwości.
Udoskonalając te techniki i wykorzystując wzajemne oddziaływanie tych czynników, Wilton opanował sztukę wytwarzania kawy o wyjątkowym i wykwintnym profilu smakowym.
Chiroso jest najprawdopodobniej mutacją odmiany Caturra, która historycznie była sadzona wokół Urrao w Kolumbii. Jest stosunkowo nową odmianą, która pochodzi z regionu Urrao w Antioquia w Kolumbii.
Proces przygotowania ziaren:
- Zbiór ręczny.
- Wybór według rozmiaru.
- Selekcja według gęstości.
- Sterylizacja wodą ozonowaną.
- Sterylizacja światłem ultrafioletowym.
- Zanużenie kawy w wodzie o temperaturze 90 stopni Celsjusza, aby uwydatnić słodycz wiśni.
- Fermentacja beztlenowa wiśni przez 62 godziny w bioreaktorach fermentacyjnych z zaworem bezpieczeństwa w temperaturze 20 stopni Celsjusza (dodatek drożdży saflager S-23).
- Suszenie przez 88 godzin w temperaturze 40 stopni Celsjusza.
Pomyśl o smakach soku grejpfrutowego, pięknej kwasowości, słodyczy i jedwabistym, gładkim charakterze.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.