CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
A.M.O.C. Coffee Kolumbia Chiroso filtr 100 g | CoffeeLove
  • nowość

A.M.O.C. Coffee Kolumbia Chiroso filtr 100 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny


kawa speciality z nutami truskawek

kawa speciality z nutami grejpfruta

kawa speciality słodka


data palenia
2025.01.02
palarnia
A.M.O.C. Coffee
pochodzenie
Kolumbia
region
Cauca
uprawy
1900 m n.p.m.
producent
Wilton Benitez
stacja obróbki
Granja Paraiso 92
odmiana
Chiroso
proces
advanced process
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
truskawka
sok grejpfrutowy
jedwabista gładkość
poczucie słodyczy
ocena SCA
-
 

Kawa ziarnista speciality Chiroso z Kolumbii 100 g wypalona w holenderskiej palarni A.M.O.C. Coffee 

Wilton Benitez, jako wysoce wyspecjalizowany producent kawy, posiada ogromną wiedzę i doświadczenie. Poświęcił całe swoje życie na uprawę wyjątkowych i niezwykle poszukiwanych odmian kawy.

Przez wrodzoną ciekawość Wilton zagłębił się w świat technologii fermentacji, badając jej zastosowania w różnych branżach, takich jak produkcja wina, piwa i sera. Dzięki tej eksploracji uzyskał cenne informacje na temat skomplikowanych procesów stojących za tymi produktami. Dzięki tej nowej wiedzy Wilton zaczął skrupulatnie kontrolować określone zmienne w przetwarzaniu kawy, w tym zawartość cukru, poziomy pH i czas trwania fermentacji.

Wyjątkowy smak kawy Wilton'a wynika z trzech kluczowych czynników: precyzyjnego procesu fermentacji, starannie wyselekcjonowanych mikroorganizmów wykorzystywanych na każdym etapie oraz unikalnej metody namaczania ziaren naprzemiennie w ciepłej i zimnej wodzie, co zapewnia zachowanie ich naturalnych właściwości.

Udoskonalając te techniki i wykorzystując wzajemne oddziaływanie tych czynników, Wilton opanował sztukę wytwarzania kawy o wyjątkowym i wykwintnym profilu smakowym.

Chiroso jest najprawdopodobniej mutacją odmiany Caturra, która historycznie była sadzona wokół Urrao w Kolumbii. Jest stosunkowo nową odmianą, która pochodzi z regionu Urrao w Antioquia w Kolumbii.

Proces przygotowania ziaren:

  1. Zbiór ręczny.
  2. Wybór według rozmiaru.
  3. Selekcja według gęstości.
  4. Sterylizacja wodą ozonowaną.
  5. Sterylizacja światłem ultrafioletowym.
  6. Zanużenie kawy w wodzie o temperaturze 90 stopni Celsjusza, aby uwydatnić słodycz wiśni.
  7. Fermentacja beztlenowa wiśni przez 62 godziny w bioreaktorach fermentacyjnych z zaworem bezpieczeństwa w temperaturze 20 stopni Celsjusza (dodatek drożdży saflager S-23).
  8. Suszenie przez 88 godzin w temperaturze 40 stopni Celsjusza.

Pomyśl o smakach soku grejpfrutowego, pięknej kwasowości, słodyczy i jedwabistym, gładkim charakterze.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 100g
Producent A.M.O.C. Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
A.M.O.C. Coffee Kolumbia Chiroso filtr 100 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium