A.M.O.C. Coffee Kolumbia /042 Julián Calderón filtr 300 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.26 |
palarnia
A.M.O.C. Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Palestina, Huila
|
uprawy
1800 m n.p.m.
|
producent
Julián Calderón
|
stacja obróbki
Los Citres
|
odmiana
Rosado
(a.k.a. Pink Bourbon, a.k.a. Colombia Rosado) |
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
róża rześka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality /042 Julián Calderón z Kolumbii 300 g wypalona w holenderskiej palarni A.M.O.C. Coffee
„To niesamowita kawa. Wszyscy zaangażowani, producent, zespół Q i klienci, zgodzili się co do tego. Nie wymagało to wiele wysiłku, ponieważ była to prawdopodobnie najlepsza kawa, jaką LaREB oceniło w 2021 r. Czysta, jasna, przejrzysta; prawdziwy przedstawiciel tego, czym jest dobre kolumbijskie Rosado, ale także dumny przedstawiciel swojego terroir.
Co sprawia, że kawa jest dobra? Czy to terroir, odmiana, proces? Czy to kombinacja wszystkich tych czynników, czy po prostu wirtuozeria producenta?
Julián jest wirtuozem kawy, o czym łatwo się przekonać. To pierwszy zbiór z jego pierwszej małej działki z odmianą heirloom. Te same nasiona dały niesamowite filiżanki w rękach bardziej doświadczonych lokalnych producentów, z uznaniem na poziomie finałów COE. Ale filiżanka Juliana jest lepsza. Złożona, klarowna, bez miejsca na nieporozumienia. To prawdopodobnie wynik braku blasku, skromnego podejścia. To uczciwa, prosta kawa, która ma być właśnie taka. Pierwszy krok w karierze kogoś, kto ma przed sobą świetlaną przyszłość.
"Czasami wolimy mieć szczęście niż być dobrym. Ale czy to szczęście, gdy z góry ustalamy wynik? Dla nas to zdecydowanie serendipity. Siła intencji.”
Ciężko się nie zgodzić z Herbertem. Ten nanolot jest niesamowity.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.