A.M.O.C. Coffee Indonezja Laurina filtr 100 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.02 |
palarnia
A.M.O.C. Coffee |
pochodzenie
Indonezja |
region
Mount Suket, Ijen, East Java
|
uprawy
1700 m n.p.m.
|
producent
Supriyanto (Iyan)
|
stacja obróbki
farma rodzinna
|
odmiana
Laurina
|
proces
natural anaerobic |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
guawa kakao fanta |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Laurina z Indonezji 100 g wypalona w holenderskiej palarni A.M.O.C. Coffee
Do 1900 roku pięciu z sześciu producentów kawy na świecie używało nasion kawy z Java Typica do uprawy kawy. Większość produkcji kawy na Javie odbywa się po wschodniej stronie wyspy, w pobliżu wulkanu Ijen, chociaż plantatorzy są również po stronie zachodniej.
Supriyanto, znany również jako Iyan, jest rolnikiem mieszkającym w Mount Suket w paśmie górskim Ijen. Na małej działce swojej farmy Supriyanto uprawia kawę Laurina, którą pierwotnie zasadził PT Perkebunan Nusantara. Ze względu na lokalny klimat i środowisko ziarna Laurina uprawiane w tym rejonie mają nieco większy rozmiar w porównaniu do innych odmian Laurina, ale nadal zachowują charakterystyczne cechy Laurina, takie jak ostry, spiczasty kształt zielonej fasoli. Same rośliny Laurina posiadają unikalne cechy, w tym spiczaste liście i wiśnie.
Laurina jest uważana za egzotyczne ziarno kawy w Indonezji i jest znana jako jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy na świecie. Wymaga szczególnej uwagi ze strony plantatorów kawy, ale nagradza ich wyjątkową słodyczą i zmniejszoną goryczką. Podczas gdy kawa bezkofeinowa jest zazwyczaj uzyskiwana poprzez proces gotowania na parze i moczenia zielonych ziaren w płynie, Laurina naturalnie zawiera niższy poziom kofeiny. Z zawartością kofeiny około 0,8%.
Laurina, znana również jako Bourbon Pointu, ma znacznie mniej kofeiny w porównaniu do innych kaw Arabica, które zazwyczaj mają zawartość kofeiny na poziomie 1,8%.
Laurina uprawiana w Indonezji jest pierwszą w historii uprawą tej odmiany w tym kraju i jest inną mutacją oryginalnej odmiany Laurina. Jednak uprawa Lauriny w Indonezji stwarza wyzwania, ponieważ jest ona bardzo podatna na rdzę liści i choroby. Panujące w Indonezji warunki zmiany klimatu, charakteryzujące się obfitymi opadami deszczu i gorącą pogodą, sprawiają, że technicznie nie nadaje się do uprawy Lauriny. Niemniej jednak, dzięki krzyżowaniu i naturalnym technikom mutacji opracowanym przez Indonezyjski Instytut Badań nad Kawą i Kakao, ta konkretna roślina Laurina może dobrze prosperować w Indonezji.
Gospodarstwo Supriyanto jest poświęcone uprawie Lauriny i innych egzotycznych odmian kawy, a udało im się wyprodukować pierwszą w historii indonezyjską Laurinę. Ponadto Supriyanto zasadził inne egzotyczne odmiany, które budzą duże oczekiwania w przyszłości.
Kawa z tej partii jest przetwarzana w środowisku beztlenowym, gdzie jest zamykana w plastikowym zbiorniku przez 120 godzin, a następnie suszona naturalnie. Ta metoda przetwarzania skutkuje wyjątkowo kuszącą kawą o doskonałych właściwościach. Pomimo przetwarzania i fermentacji w środowisku beztlenowym, kawa jest niezwykle czysta, wykazując wyraźną kwasowość cytrynową i dobrze zrównoważoną słodycz.
Pomyśl o smaku orzechów makadamia, guawy, subtelnych przyprawach, pomarańczy i kakao. Takie niezwykłe doznania czekają na Ciebie w filiżance!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.