CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

A.M.O.C. Coffee Indonezja Laurina filtr 100 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 49,90 zł

Cena regularna:

49.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny


kawa speciality z nutami makadamii

kawa speciality z nutami guawy

kawa speciality z nutami kakao


data palenia
2025.01.02
palarnia
A.M.O.C. Coffee
pochodzenie
Indonezja
region
Mount Suket, Ijen, East Java
uprawy
1700 m n.p.m.
producent
Supriyanto (Iyan)
stacja obróbki
farma rodzinna
odmiana
Laurina
proces
natural anaerobic
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
makadamia
guawa
kakao
fanta
ocena SCA
-
 

Kawa ziarnista speciality Laurina z Indonezji 100 g wypalona w holenderskiej palarni A.M.O.C. Coffee 

Na Javie, ze względu na historię i praktyki tego kraju, duże plantacje kawy są bardziej powszechne niż w jakimkolwiek innym miejscu w Indonezji. Java była jedną z pierwszych wysp w Indonezji, na których uprawiano kawę, a jej wprowadzenie datuje się na lata 1600. w okresie kolonialnym Holandii. Podczas gdy kawa jest uprawiana na różnych wyspach w całej Indonezji, szczególnie powszechne jest znalezienie rozległych plantacji kawy na Javie. Nawet dzisiaj Java pozostaje znaczącym producentem kawy arabica, w dużej mierze przypisywanym plantacjom założonym przez Holendrów.

Do 1900 roku pięciu z sześciu producentów kawy na świecie używało nasion kawy z Java Typica do uprawy kawy. Większość produkcji kawy na Javie odbywa się po wschodniej stronie wyspy, w pobliżu wulkanu Ijen, chociaż plantatorzy są również po stronie zachodniej.

Supriyanto, znany również jako Iyan, jest rolnikiem mieszkającym w Mount Suket w paśmie górskim Ijen. Na małej działce swojej farmy Supriyanto uprawia kawę Laurina, którą pierwotnie zasadził PT Perkebunan Nusantara. Ze względu na lokalny klimat i środowisko ziarna Laurina uprawiane w tym rejonie mają nieco większy rozmiar w porównaniu do innych odmian Laurina, ale nadal zachowują charakterystyczne cechy Laurina, takie jak ostry, spiczasty kształt zielonej fasoli. Same rośliny Laurina posiadają unikalne cechy, w tym spiczaste liście i wiśnie.

Laurina jest uważana za egzotyczne ziarno kawy w Indonezji i jest znana jako jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy na świecie. Wymaga szczególnej uwagi ze strony plantatorów kawy, ale nagradza ich wyjątkową słodyczą i zmniejszoną goryczką. Podczas gdy kawa bezkofeinowa jest zazwyczaj uzyskiwana poprzez proces gotowania na parze i moczenia zielonych ziaren w płynie, Laurina naturalnie zawiera niższy poziom kofeiny. Z zawartością kofeiny około 0,8%.
Laurina, znana również jako Bourbon Pointu, ma znacznie mniej kofeiny w porównaniu do innych kaw Arabica, które zazwyczaj mają zawartość kofeiny na poziomie 1,8%.

Laurina uprawiana w Indonezji jest pierwszą w historii uprawą tej odmiany w tym kraju i jest inną mutacją oryginalnej odmiany Laurina. Jednak uprawa Lauriny w Indonezji stwarza wyzwania, ponieważ jest ona bardzo podatna na rdzę liści i choroby. Panujące w Indonezji warunki zmiany klimatu, charakteryzujące się obfitymi opadami deszczu i gorącą pogodą, sprawiają, że technicznie nie nadaje się do uprawy Lauriny. Niemniej jednak, dzięki krzyżowaniu i naturalnym technikom mutacji opracowanym przez Indonezyjski Instytut Badań nad Kawą i Kakao, ta konkretna roślina Laurina może dobrze prosperować w Indonezji.

Gospodarstwo Supriyanto jest poświęcone uprawie Lauriny i innych egzotycznych odmian kawy, a udało im się wyprodukować pierwszą w historii indonezyjską Laurinę. Ponadto Supriyanto zasadził inne egzotyczne odmiany, które budzą duże oczekiwania w przyszłości.

Kawa z tej partii jest przetwarzana w środowisku beztlenowym, gdzie jest zamykana w plastikowym zbiorniku przez 120 godzin, a następnie suszona naturalnie. Ta metoda przetwarzania skutkuje wyjątkowo kuszącą kawą o doskonałych właściwościach. Pomimo przetwarzania i fermentacji w środowisku beztlenowym, kawa jest niezwykle czysta, wykazując wyraźną kwasowość cytrynową i dobrze zrównoważoną słodycz.

Pomyśl o smaku orzechów makadamia, guawy, subtelnych przyprawach, pomarańczy i kakao. Takie niezwykłe doznania czekają na Ciebie w filiżance!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 100g
Producent A.M.O.C. Coffee
Pochodzenie ziaren Indonezja
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
A.M.O.C. Coffee Indonezja Laurina filtr 100 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium