


Kategorie
Producent
Ziarnista / Mielona
Arabica / Robusta
Pochodzenie
Odmiana botaniczna
Stopień palenia
Zalecana metoda parzenia











Włoskie kawy w CoffeeLove
Kawy z Włoch, i ziarniste, i mielone, szczególnie te, które są zmielone idealnie do kawiarki, zapewnią przeżycia rodem z włoskich uliczek. Właściwości kawy z Włoch powodują, że natychmiast je rozpoznajemy i wiemy, że mamy w filiżance styl i tradycję sięgająca początku kultury kawowej Europy. Tradycję, która sprawiła, że mała filiżanka mocnej kawy stała się synonimem dobrego samopoczucia i klasy. Klasuczne, delikatne popołudniowe cappuccino z deserem daje powód do niewymuszonego uśmiechu towarzyszącego nam przez długi czas.
Mocna kawa, wypalona nieco ciemniej niż kawy, które pokochała środkowa Europa, a szczególnie Skandynawia, daje nam poczucie szczęścia. Sklep z kawą CoffeeLove ma w ofercie kawy, które produkowane są we Włoszech. W porównaniu z ich odpowiednikami produkowanymi w innych krajach, chociaż to ta sama marka i rodzaj kawy, zaskoczą Cię głębią aromatu i smaku.
W ofercie CoffeeLove znajdziesz marki znane i lubiane, takie jak:
- Lavazza
- Kimbo
- Pellini
- Illy
Znajdziesz też kawy wypalane w palarniach nieco mniej znanych. Są to jednak kawy znakomite i fascynujące!
- Arcaffe
- Le Piantagioni del Caffè
- Bontadi (możliwe, że to najstarsza włoska palarnia z udokumentowaną historią sięgającą 1790 roku)
- Bendinelli
- oraz kilku innych wyszukanych I uznanych we Włoszech palarni.
Nie wszyscy lubią włoskie kawy, chociaż tych, którzy je kochają jest chyba więcej. Kilka lat temu na świecie kawa kojarzona z Włochami stała się mniej popularna, wręcz niektórzy odwracali się od niej. W niektórych kręgach zyskała miano passe. Powstał nawet trend, który z angielska został nazwany mianem "deitalianizacja".
Trudno jednak odmówić Włochom klasy, tradycji i wielkiego wkładu w rozwój kultury kawowej na całym świecie. Kawy mocniej palone, zdecydowanie wyraźniejsze, i w smaku i w aromacie od tych jaśniej wypalanych ziaren, są jednak zdecydowanie warte poznania!
Część z nich zaskoczy nawet tych, którzy pokochali kawy speciality. Niektóre włoskie ziarenka wypadają na przykład wręcz wyśmienicie w ekspresach przelewowych! Kawy te są też najczęściej idealną bazą do kawy z mlekiem, jak:
- Cappuccino
- Latte
- Flat White
- Espresso Machhiato...
Nie warto zamykać się na kawy ciemno palone. Dostarczą Wam radość głębokiego i mocnego smaku! Tak przecież zaczęła się popularność kawy na całym świecie! I nawet jeśli ma codzień wybieracie ziarna jaśniej palone, te z Włoch przypominają nam smak kawy, na której większość na nas się wychowała.
Co więcej, w ostatnich kilku latach w USA i w Kanadzie, ale też w Azji, obserwujemy trend powrotu do kaw nieco ciemniej palonych. Nas bardzo to cieszy! Dlaczego? Bo kawa to doskonała zabawa. Zdobywanie kolejnych doświadczeń, odkrywanie, próbowanie, eksperymentowania - to wszystko daje po prostu masę frajdy! Czyż nie za to kochamy kawę?
Spróbujcie koniecznie kaw ciemniej palonych! Dajcie się im oczarować przy ognisku, zaparzając je w kawiarce. Albo cisnąć AeroPress'a! W podróży dadzą Wam energię i pozytywny nastrój!
Wybierajcie spośród wielu różnych kaw. Znajdziecie i stuprocentową arabikę, i blendy z niewielką domieszką robusty, i również mieszanki typu pięćdziesiąt procent robusty i arabiki.
Zapewniamy, że każda z dostępnych u nas kaw jest conajmniej warta uwagi!

