


Dlaczego CoffeeLove?
Jesteśmy zapaleńcami zakochanymi w kawie, która według nas powinna być tak dobra, że chce się ją pić bez przerwy :)
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!

Peak Water

299,90 zł
Peak Water - doskonała kawa dzięki doskonałej wodzie!
To dzięki kawie woda stała się pasją Maxwella Colonna-Dashwood'a, założyciela Peak Water.
Filiżanka kawy filtrowanej zawiera 98% wody. To oczywiste, że woda jest ważna w przygotowaniu wspaniałego naparu - ale zaskakuje ludzi, jak duży ma wpływ.
Filiżanka kawy, która nie smakowała tak dobrze, jak powinna, była początkiem tej podróży. Był rok 2013, kiedy Maxwell, zachwycony smakiem kawy w palarni, używając takiego samego sprzętu i metody parzenia, sam nie potrafił uzyskać takiego rezultatu w swojej kawiarni. Kawa smakowała inaczej, gorzej. W kawiarni był przy tym obecny Christopher H. Hendon, stały klient, wykładowca chemii na miejscowym uniwersytecie.
Maxwell poruszył problematyczną kwestię w obecności Christophera i razem zastanawiali się, czy przypadkiem nie jest tak, że różnica w używanej do zaparzenia wodzie nie sprawia, że kawa smakuje zupełnie inaczej, lepiej lub gorzej w pozornie podobnych środowiskach. Od tego zaczęła się ich droga, której celem było zbadanie wpływu wody na smak kawy. Współpraca zaowocowała opublikowaniem artykułu naukowego oraz współautorstwem Water For Coffee - książki, która zagłębia się w naukę i praktyczność wpływu wody na kawę.
Podczas pracy nad rozwojem nowych systemów komercyjnych dla kawiarni, Maxwell, Chris i rosnący już zespół, zdali sobie sprawę, że istnieje duża luka między systemami, które są standardowe we wszystkich wysokiej jakości kawiarniach, a urządzeniami do użytku domowego. Wszystkie systemy kawiarni można dostosować i ustawić odpowiednio do parametrów wody dostępnej w konkretnym lokalu. Podczas gdy dzbanki do użytku domowego działają w identyczny sposób, niezależnie od wody, która jest do nich wlewana.
Bariści, kawiarnie i palarnie dużo mówili o jakości wody, zwracali uwagę klientów na jej znaczący wpływ na smak, edukowali, tłumaczyli... Problemem był jednak brak dostępności właściwych rozwiązań. Niektórzy zagorzali miłośnicy kawy przygotowywali wodę dadając sole mineralne, inni kupowali drogą wodę butelkowaną. Problem pozostawał tak naprawdę wciąż nierozwiązany.
Na początku 2017 roku Maxwell i Christopher postawili na innowację - zadali pytanie: co by było, gdybyśmy wzięli powszechnie dostępny format filtra do wody, taki jak domowy dzbanek filtrujący, i zintegrowali z nim zmienny system filtrów?
To były narodziny Peak Water - ruszyły prace nad pierwszym na świecie regulowanym dzbankiem filtrującym do wody, działającym grawitacyjnie.
W 2018 r. rozpoczęli udaną kampanię na Kickstarterze, a w 2019 r. zaczęli przyjmować zamówienia w przedsprzedaży, zanim oficjalnie uruchomili Peak Water V1 w 2020 roku.
Misją Peak Water jest umożliwienie każdemu użycia idealnej wody do parzenia kawy czy herbaty, aby ludzie na całym świecie mogli dzielić się doświadczeniem wyjątkowego smaku tych napojów.