


Kategorie
Producent
mielenie na życzenie
Ziarnista / Mielona
Arabica / Robusta
Region
Odmiana botaniczna
Stopień palenia
Zalecana metoda parzenia
Waga
Cena
-
od
do
Niemcy













Niemieckie palarnie speciality
Palarnie Speciality z Niemiec są wyjątkowe pod wieloma względami. Zmieniająca się kultura współczesnej Europy nie tylko miała wpływ na rozwój kawy segmentu Speciality w Niemczech, i szczególnie w Berlinie. Kultura kawowa w Europie była również poddana wpływowi rozwijających się palarni i kawiarni w Berlinie i innych niemieckich miastach. Nawzajem na siebie wpływały, odciskały piętno. Niemcy znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie Skandynawii podążały równolegle, pobudzając szybki wzrost popularności kawy najwyższej jakości oraz alternatywnych sposobów jej parzenia.
Najczęściej pitą kawą w Niemczech była od dawna kawa czarna, często z przelewowych ekspresów. Miłośnicy kawy szybko więc docenili nowy trend w kawie, za którym szła niespotykana wcześniej jakość. Ochoczo zamieniali stare ekspresy na nowsze, przybywało też zwolenników metod alternatywnych.
Trend ten pobudzały szybko powstające, doskonałe palarnie, jak choćby Barn, czy Fjord.
Niemieckie kawy z palarni mających bardzo wysokie standardy zdecydowanie są w czołówce najlepszych kaw dostępnych w Europie.
Warto spróbować tych kaw - powstały na styku dawnej, tradycyjnej kultury picia kawy z nowoczesnym podejściem do wypalania kawy ekstremalnie wysokiej jakości.
Jasno palone kawy do przelewu zachwycają solidnym rzemiosłem, przywiązaniem do detalu, dbałością o najdrobniejszy element w procesie produkcji.
Podobnie kawy do ekspresów, trochę mocniej palone, jednak wciąż częściej średnio niż ciemno, powodują, że wielu zmieniło nastawienia do espresso.

