Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.

Kawa z Brazylii - najczęściej wybierane ziarna do ekspresu kolbowego i automatycznego.

Kawy z Brazylii charakteryzują się delikatnymi nutami orzecha i czekolady. Oczywiście mają też dużo więcej nut smakowych ale te są najczęściej spotykanymi i najbardziej dla nich charakterystycznymi.

Między innymi dlatego właśnie są najczęście wybierane do espresso! Ich inną cechą charakterystyczną jest często wysokie body, przy czym pozostają dość zbalansowane. Brazylijskie ziarna mają też niską kwasowość co podoba się wielu kawoszom.

Ich charakter sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza dla kawy z mlekiem, takich jak:

  • cappuccino
  • latte
  • flat white, itd.

Wiele osób wybiera również kawę z Brazylii do kawiarki, doskonale podkreśla charakter tej kawy, dając bardzo aromatyczny napar. Nie jest ani kwaśna, ani gorzka.

Palarnie rzemieślnicze potrafią tak wypalić kawy z Brazylii, że zaskoczą również tych, którzy zaparzają kawę w sposób przelewowy. I chociaż ich częstszym wyborem są kawy z Afryki, doceniają i te, wysokiej jakości odmiany jasno palonej arabiki z Brazylii. Niektóre z nich stają się wręcz kultowe, jak Audun Brasil Fazenda Miaki, czy Hard Beans Samambaia, wypalona z odmiany Yellow Bourbon.

Cechy charakterystyczne kawy z Brazylii:

  • niska kwasowość
  • średnie do wysokiego body
  • czekoladowo - orzechowe nuty
  • przyjemny i wyraźny aromat
  • klasyczny smak włoskiego espresso
  • idealne do kaw z mlekiem

Historia uprawy kawy w Brazylii

Brazylia jest krajem, który produkuje najwięcej kawy na całym świecie. Tak naprawdę, statystycznie patrząc, co trzecie ziarno kawy pochodzi z Brazylii.
Ciekawym faktem natomiast jest, że kawowce nie rosną naturalnie w Brazylii - drzewka występują tam jedynie na plantacjach, a pierwsze zostały posadzone dopiero w 1727 roku. Nie przeszkodziło to jednak w osiągnięciu dominującej pozycji w świecie kawy. Od 1840 roku ten olbrzymi, południowoamerykański kraj niepodzielnie trzyma miano największego dostawcy ziaren kawy.

Uprawa kawy

W całym kraju istnieje około 220 tysięcy farm kawy, z plantacjami zajmującymi około 27 000 km2.

Plantacje kawy w Brazylii zlokalizowane są głównie w jej południowo-wschodniej części, gdzie odpowiedni klimat oraz środowisko sprawiają, że warunki do uprawy są znacznie lepsze niż w pozostałych częściach kraju. Są to prowincje: Minas Gerais, São Paulo i Paraná.
Samo Minas Gerais stanowi około połowy całej produkcji kraju.
Większość zbiorów odbywa się w porze suchej, od czerwca do września, zwykle w ramach jednego, ogromnego zbioru całej rocznej uprawy, kiedy większość jagód jest dojrzała. W większości krajów ziarna arabiki są przetwarzane w procesie mokrym (washed). W Brazylii jednak niemal cała zebrana kawa jest przetwarzana na sucho (natudal).
Owoce są czyszczone i umieszczane na słońcu do wyschnięcia, najczęściej jest to od 8 do 10 dni (czasami jednak nawet do czterech tygodni w zależności od warunków pogodowych).
Zewnętrzna warstwa suszonych jagód jest następnie usuwana w procesie łuskania, zanim ziarna zostaną posortowane i zapakowane w sześćdziesięcio-kilogramowe worki.

Uprawiane gatunki

W Brazylii uprawiane są przede wszystkim dwa najbardziej znane gatunki kawy - arabika i robusta, które odpowiadają za praktycznie całą produkcję.
Arabika w Brazylii, podobnie jak na całym świecie jest dominującym gatunkiem, którego produkcja stanowi około 70% całej uprawy kawy. Robusta stanowi pozostałe 30%.
W Brazylii produkcja arabiki jest zlokalizowana głównie wokół regionu Minas Gerais, uprawia się prawie wyłącznie arabikę. Robusta jest uprawiana głównie w południowo-wschodnim znacznie mniejszym stanie Espírito Santo, gdzie stanowi około 80% upraw kawy.

  • promocja
  • nowość
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wyjątkowe kawy i akcesoria do kawy w sklepie CoffeeLove

PRODUCENCI
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl