


Kategorie
Producent
-
3fe Coffee | Third Floor Espresso (5)
-
Arcaffe (7)
-
Audun Coffee (20)
-
Bazzara (2)
-
Bendinelli (1)
-
Bialetti (2)
-
Bontadi (1)
-
Caffé Mauro (1)
-
Casino Mocca (8)
-
Cloud Picker (3)
-
Coffee Hunter (45)
-
Coffee Plant (15)
-
Ekaf (1)
-
Father's Coffee Roastery (17)
-
Figa Coffee (7)
-
Fjord Coffee Roasters (5)
-
Gardelli Specialty Coffees (9)
-
Hard Beans (25)
-
HAYB (33)
-
Illy (9)
-
Java Coffee Roasters (23)
-
Johan & Nyström (13)
-
Kawuszka (10)
-
Kimbo (4)
-
Koppi (7)
-
Kyoto (12)
-
La Cabra (4)
-
Lavazza (9)
-
Le Piantagioni del Caffè (15)
-
Lucaffe (3)
-
Manufaktura kawy (27)
-
Palarnia Braci Ziółkowskich (9)
-
Pellini (2)
-
Piu (3)
-
Rocket Bean Roastery (14)
-
The Barn (9)
-
Vergnano (6)
-
Workshop Coffee (6)
mielenie na życzenie
Ziarnista / Mielona
Arabica / Robusta
Pochodzenie
Region
-
- (127)
-
Acatenango (1)
-
Aceh (1)
-
Antioquia (2)
-
Agaro (2)
-
Apaneca Ilamatepec (7)
-
Boquete (1)
-
Bugisu (1)
-
Cajamarca (6)
-
Campo das Vertentes (3)
-
Cauca (3)
-
Caicedo (1)
-
Central Valley (1)
-
Cerrado Mineiro (17)
-
Chalatenango (1)
-
Chanchamayo (2)
-
Copan (1)
-
Dolok Sanggul (1)
-
Embu (1)
-
Farallones (3)
-
Gedeb (2)
-
Gedeo (1)
-
Gakenke (3)
-
Gitwe (1)
-
Guji (10)
-
Huehuetenango (13)
-
Huila (7)
-
Huye District (1)
-
Jimma Zone (2)
-
Jinatega (1)
-
Kiambu County (1)
-
Kirinyaga (3)
-
La Libertad (1)
-
La Palma (1)
-
La Paz (3)
-
Mantiqueira de Minas (2)
-
Marcala (5)
-
Mantiqueira (1)
-
Minas Gerais (6)
-
Minova (2)
-
Mococa (1)
-
Mogiana (7)
-
Muhanga (1)
-
Nariño (1)
-
Nensebo (1)
-
Nuevo Segovia (1)
-
Nyamasheke (1)
-
Nyeri (6)
-
Prowincja Północna (3)
-
Quindìo (1)
-
Rio Tambo (1)
-
Risalarda (1)
-
Ruhango (1)
-
Rushashi (1)
-
Santa Ana (3)
-
Santa Barbara (7)
-
Santa Rosa (3)
-
Sidama (5)
-
Sidamo (1)
-
Sonsonate (1)
-
South West (1)
-
Southern Province (1)
-
Sul de Minas (1)
-
Tarrazu Valley (1)
-
Thika (1)
-
Thunguma (1)
-
Tolima (1)
-
Usulutan (1)
-
Veracruz (4)
-
West Valley (4)
-
Western Province (1)
-
Yirgacheffe (9)
Odmiana botaniczna
-
- (127)
-
Ateng Super (1)
-
Batian (1)
-
Bourbon (19)
-
Castillo (7)
-
Catuai (18)
-
Caturra (31)
-
Costa Rica 95 (1)
-
Geisha (1)
-
H3 (1)
-
Heirloom (23)
-
JARC (1)
-
Java (1)
-
Kent (2)
-
Kurmue (1)
-
Lempira (1)
-
Maragogype (1)
-
Marysabel Caballero (1)
-
Mundo Novo (12)
-
Orange Bourbon (2)
-
Pacamara (5)
-
Pacas (3)
-
Pache (1)
-
Pink Bourbon (3)
-
Red Bourbon (14)
-
Red Catuai (3)
-
Ruiru 11 (2)
-
Sarchimor (1)
-
SL 28 (1)
-
SL28 i SL34 (9)
-
Tabi (2)
-
Tico selection (1)
-
Typica (3)
-
Villa Sarchi (2)
-
Wolisho (3)
-
Yellow Bourbon (6)
-
Yellow Catuai (1)
-
74110 (1)
Obróbka
Stopień palenia
Zalecana metoda parzenia







Arabika - królowa kaw
Arabica jest ziarnem szlachetnym, pełnym smaku i aromatu. Jest jednocześnie najbardziej cenioną odmianą kawy. Ma bogaty, złożony smak i aromat. W jej smaku wyraźnie wyczuwalne są nuty owocowe, ale charakteryzuje się też kompleksową słodyczą. Przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wypalenia, jasnego dla kaw parzonych przelewowo, i średniego do ekspresu, Arabica przynosi znacznie bardziej dogłębne doznania smakowe niż robusta.
Bogactwo smaku i aromatu
Arabika ma wiele odmian. W zależności od regionu, na świecie występują różne typy arabiki takie jak Caturra, Catuai, Bourbon, SL28, SL34 - łącznie jest ich ponad 20. W naszej ofercie znajdziesz arabiki z krajów Ameryki, Afryki i Azji. Arabica oznacza zawsze intensywne i zróżnicowane smaki, szczególnie kiedy mowa o kawie klasy Speciality. Nawet niedoświadczeni entuzjaści kawy łatwo dostrzegą różnice pomiędzy różnymi typami odmiany arabiki. Każde kolejne doświadczenie z arabiką segmentu speciality ubogaca nas, i ani się obejrzysz, jak zaczniesz również zwracać uwagę na sposób obróbki ziaren albo ich geografię nawet w ramach jednego kraju.
Najprościej można to ująć w ten sposób - Robusta ma mocny smak i równie mocny aromat. Arabika ma nie tak narzucający się smak, ale też nie tak oczywisty jak Robusta. Smak jest złożony, rozbudowany, ma wiele różnych nut smakowych. Aromat też o wiele bardziej subtelny, choć głęboki i pełen niuansów.
Do jakiej kawy używać Arabiki
Arabikę stosuje się do espresso i do metod przelewowych. O ile jest grupa kawoszy, którzy lubią dodatek robusty do arabiki w kawie przygotowanej w ekspresie, to do metod przelewowych zdecydowana większość, jeśli nie wszyscy, sięgają wyłącznie po czystą Arabikę. Szczególnie jeśli kawa zaparzana jest ręcznie, w różnego rodzaju dripperach (i ogólnie metodami alternatywnymi). Metody te umożliwiają wydobycie z kawy wszystkich smaków i aromatów.
Kawa ziarnista 100% arabika to doskonały wybór dla wszystkich, którzy od kawy oczekują więcej, niż dawki energii. Arabica 100% bez domieszek Robusty oczaruje przede wszystkim tych, którzy cenią smak kawy nieco owocowej, nieoczywistej, o niskiej goryczce i o owocowo-kwiatowych aromatach, które zaskakują swoją słodyczą. Zastosowanie odpowiedniej techniki palenia uwolni wszystkie te ukryte w zielonych ziarnach smaki i aromaty, ubogacając naszą codzienność.
Kawa a zdrowie
Arabika ma mniej kofeiny niż Robusta, dlatego jest lepsza dla naszego organizmu. Wpływ kawy na zdrowie to bardzo popularny temat. Część osób ogranicza piecie kawy, lub całkowicie z niej rezygnuje. Niepotrzebnie. Kawa, która znajduje się w piramidzie zdrowia, dostarcza naszym organizmom potrzebnych substancji.
Picie kawy, która jest 100% Arabiką lub zawiera niewielką domieszkę Robusty, jest o wiele lepsze dla naszych organizmów. Takiej kawy możesz wypić więcej. Możesz też pić ją nawet późnym popołudniem bądź nawet wieczorem, bez obawy o wzrost ciśnienia lub sen.

