CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak zrobić cappuccino? Odkryj sposób na doskonałą kawę w domowych warunkach!

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Lubisz cappuccino? Sprawdź jak łatwo możesz w domu cieszyć się kawą tak dobrą jak w kawiarni!

Przygotowanie doskonałego cappuccino w domowych warunkach wcale nie musi być trudne! Warto jednak zaznaczyć, że jeśli chcesz opanować tę sztukę, to przyda Ci się znajomość kilku kluczowych informacji. Dzięki nim bez problemuprzygotujesz pyszną kawę z aksamitną i kremową pianką z mleka. Jak zrobić cappuccino w domowym zaciszu? Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad przygotowania tego napoju!

Cappuccino - jak zrobić

Jak zrobić cappuccino? Składniki i proporcje

Cappuccino to kawa z mlekiem, spienionym w taki sposób aby na jej górze utworzyła się delikatna, kremowa i aksamitna pianka. Jego sekret tkwi w trzech aspektach – dobrych składnikach, odpowiednim przygotowaniu i prawidłowych proporcjach. Jak zrobić cappuccino, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza kawiarnia? Będziesz potrzebować dobrego espresso i około 100 ml chłodnego mleka o dosyć wysokiej zawartości tłuszczu – najlepiej przynajmniej 3,2%.

Jeśli lubisz kawę, która ma bardziej wyraźny kawowy smak, i jest po prostu mocniejsza, użyj do przygotowania podwójnego espresso. Jeśli wolisz kiedy Twoje cappuccino jest delikatna, deserowe, pojedyncze espresso będzie jak najbardziej OK.
Możesz też użyć kawy przygotowanej w kawiarce. Jest ona trochę bardziej rozwodniona od espresso przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym, dlatego użyj nieco mniejszej ilości mleka. 

Sztuka spieniania mleka

Choć swój kawowy posmak cappuccino zawdzięcza dobremu espresso, to właśnie pianka nadaje mu idealnej delikatności i walorów wizualnych. Jak zrobić cappuccino, by uzyskać doskonałą, lekką pokrywę ze spienionego mleka? Jak już wspomnieliśmy, mleko powinno być zimne i tłuste. Do odpowiedniego spienienia będziesz potrzebować odpowiedniego narzędzia. Większość ekspresów ciśnieniowych wyposażonych jest w dysze, które spieniają mleko gorącym powietrzem. Jeśli takiego nie posiadasz, najlepiej kiedy kupisz spieniacz do mleka. Spieniacze elektryczne podgrzeją odpowiednio mleko i spienią je. Spieniacze ręczne pozwalają na podgrzanie mleka na palniku i ręczne ubicie.

Możesz też zwyczajnie podgrzać mleko w rondelku i do spienienia użyć French Pressa. Wlej do naczynia mleko i szybkim ruchem tłoka z sitkiem uzyskasz kremową piankę. To naprawdę proste!

A teraz pora na prawdziwy hit

Mleko podgrzane do temperatury ok 65°C będzie naturalnie słodkie. Nie wierzysz? Spróbuj! To właśnie technika, którą wykorzystują bariści w dobrych kawiarniach. Właśnie dlatego cappuccino jest tam tak doskonałe i samo z siebie słodkie!
Mleko, które jest za gorące sprawia, że kawa staje się gorzka. To z kolei jest powód, dlaczego czasami dostajemy w kawiarni niesmaczne cappuccino. Podobnie w domach - przegrzane mleko psuje cały efekt.
W kawiarni CoffeeLove uprzedzamy, że kawa jest delikatnie słodka zanim klient użyje cukru. Efekt? Większość osób, która prosi o cukier, nie używa go. Pierwszy łyk wszystko wyjaśnia - do odpowiednio zrobionej kawy większość z nas nie potrzebuje dodawać cukru. To dobra wiadomość, prawda?

Idealna pianka, czyli jaka?

Jak zrobić cappuccino z idealną pianką? Pamiętaj, że powinna być ona gładka, gęsta i kremowa. Co istotne, jej struktura powinna być złożona z malutkich pęcherzyków powietrza, bez dużych bąbli. W czasie dolewania tak spienionego mleka do kawy, następuje ich idealne połączenie. Dzięki temu kawa jest cudownie delikatna i kremowa. A na jej powierzchni tworzy się puszysta, niezbyt gruba pianka. JEśli wolisz więcej pianki, odczekaj chwilę - utworzy się sama na powierzchni spienionego mleka. Przy dodawaniu mleka do kawy pianka "wleci" na końcu - jest lżejsza od samego mleka.

Pro tip:

Mleko po spienieniu wymieszaj dobrze, poruszając dzbankiem czy naczyniem z mlekiem okrężnym, zdecydowanym ruchem. Możesz ro zrobić trzymając naczynie na blacie kuchennym, będzie łatwiej. Co tym osiągniesz? "Rozbijesz" niepotrzebne, duże pęcherzyki powietrza a samo mleko będzie miało jednolitą strukturę. Lepiej połączy się z kawą i da lepszy smak Twojemu cappuccino. Kawa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję.

jak spienić mleko do cappuccino

Jak przygotować cappuccino?

Do kawy znajdującej się w filiżance wystarczy dodać mleko. Trzeba to jednak zrobić w odpowiedni sposób.
Wlewanie spienionego mleka do kawy zacznij od środka napoju, z wysokości około 10 cm. Delikatnie poruszaj dzbankiem mleka po okręgu żeby unikać "zabielania" kawy.
Jak zrobić cappuccino ze wzorem w kształcie serca? Podczas wlewania stopniowo obniż naczynie z mlekiem. Mniej więcej po zapełnieniu połowy filiżanki. Pod koniec, gdy zacznie spływać najgęstsza pianka i zobaczysz na powierzchni napoju biały punkt, możesz spróbować wykonać dekoracyjny kształt.

Przygotowanie cappuccino w ekspresach automatycznych wygląda dokładnie w ten sam sposób. Po prostu nie widzimy tego ponieważ odbywa się to wewnątrz ekspresu.
Najpierw zaparzane jest espresso, następnie dodawane jest do niego mleko, które w jest odpowiednio spienione. Sposób jest zawsze ten sam, tak samo jego efekt.

Komentarze do wpisu (1)

19 stycznia 2022

Nie próbowałam ale spróbuję

Newsletter - 20 zł rabatu na pierwsze zakupy od 199 zł
sssss
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium