CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak pić espresso? Poznaj zasady sztuki picia małej czarnej!

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Wśród miłośników kawy espresso uważane jest za prawdziwy klasyk. Co więcej, niektórzy kawosze uznają je za jedyną właściwą odsłonę małej czarnej. Jako ważny element kawowej kultury, doczekało się ono określonych zasad przygotowania, podawania i spożywania. Jak pić espresso? Sprawdź, co musisz wiedzieć, by robić to zgodnie z tradycją i kawową etykietą!

Sekret espresso? Sposób przyrządzania!

Prawidłowo przygotowane espresso potrafi wydobyć z kawy to, co najlepsze – aromat, kwaskowatość, nuty smakowe i goryczkę. Ta mała, lecz intensywna kawa tradycyjnie przygotowywana jest w ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren. Do przygotowania pojedynczej porcji używa się zazwyczaj od 8 do 10 gramów kawy. Woda, która zaparza kawę ma od 92 - 95 stopni Celsjusza. Z tego duetu powstaje około 20 ml naparu. Jak pić espresso i jak należy je podawać? Proces parzenia jest krótki, 25 - 30 sekund, ale ciśnienie wytworzone przez ekspres wydobywa właśnie w tym czasie idealny smak i aromat.

przygotowanie espresso

Jak podawać espresso?

Espresso podaje się w charakterystycznej, małej filiżance o pojemności około 50 - 60 ml. Naczynie powinno być podgrzane – często umieszcza się je na spodku i dołącza małą łyżeczkę. Zdarzają się również dodatki, takie jak czekoladka, herbatnik lub cukier. Jak pić espresso, gdy już dostaniesz je w maleńkiej filiżance, np. w kawiarni? Napar najlepiej jest spożyć w kilka minut po zaparzeniu, zanim ostygnie. Warto jednak zaznaczyć, że to nie wszystkie zasady, dotyczące picia espresso! Co zrobić, jeśli zaskoczy Cię szklanka wody?

Jak pić espresso i po co dodatkowa woda?

W dobrych kawiarniach do zamówionego espresso dostaniesz szklankę wody o temperaturze pokojowej. Jej spożycie ma oczyścić kubki smakowe i przygotować je na picie espresso. Taki zabieg pozwoli Ci w pełni delektować się głębokim smakiem kawy i sprawi, że nie zakłócą go smaki dodatkowe. Co ciekawe, podobną zasadę stosuje się podczas degustacji win.

Kiedy pić wodę – przed kawą czy po niej?

Istnieją różne stanowiska, związane z tym, jak pić espresso w towarzystwie wody. Zakładając, że ma ona przygotować kubki smakowe na bogaty smak kawy, najlepiej pić ją w porcjach przed każdym z łyków czarnego naparu. Nie brakuje jednak zwolenników spożywania wody po wypiciu espresso. Ten zabieg ma z kolei wypłukać intensywne substancje smakowe, które pozostają w ustach po wypiciu kawy, tzw. aftertaste. Takie odświeżenie przygotowuje kubki smakowe na degustację kolejnych potraw i napojów.

woda do espresso

Woda do espresso – spojrzenie od strony zdrowia

Pojawiło się wiele badań mówiących, że picie mocnej kawy na pusty żołądek nie jest najlepszym rozwiązaniem, dlatego warto wypełnić go wodą przed spożyciem małej czarnej. Wszyscy wiem, że dzień należy zacząć od szklanki wody, więc nie stoi nic na przeszkodzie, żeby unikać picie kawy, szczególnie mocnej na czczo.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter - 20 zł rabatu na pierwsze zakupy od 199 zł
sssss
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium